Хиропрактиката и лечението на спортни травми

Летният сезон обикновено се използва от спортистите за лекуване на стари травми, третиране на хронични контузии и е възможност за избавяне от дискомфорта. Американската клиника за гръбначни заболявания в София предлага лечение на подобни състояния, използвайки методите на хиропрактиката и избягвайки медикаментозната намеса.
Д-р Томас Новак е доктор по хиропрактика, специализирал в лечението на пациенти, страдащи от остри до хронични костно-мускулни заболявания, но също така е и специалист в областта на спортните травми. Той дава насоки кои са най-често срещаните проблеми при активно спортуващите хора: „Травмите зависят от вида на спорта, но обикновено включват болка в гърба и врата, наранявания по дисковете, проблеми в крайниците – като раменете, ръцете, китките, коленете, бедрата, краката. Някои от тях са свързани с конкретен спорт, например проблемите в лактите често се срещат при тенисистите и голфърите, като причина за тях е повтарящото се движение отново и отново. Упражненията във фитнес залата могат да доведат до напрежение и навяхвания, ако не се изпълняват правилно, както е възможно и да пробудят съществуващи, но неоткрити здравни усложнения. Бягащите хора често страдат от болки в гърба и шията, както и травми на коленете, глезените, краката, включително и проблеми на ахилеса.“ Специалистът споделя, че първият признак за наличието на проблем в областта на гръбнака е позата на един човек – ако тя е анормална, това означава, че нещо в подредбата на гръбначните прешлени не е както трябва.
Именно в подобни случаи хиропрактиката би могла да помогне изключително много, убедени са д-р Новак и неговите колеги. Те говорят за този холистичен подход на лечение като за прилагане на структурна корекция и се съсредоточават не върху симптомите, какъвто е болката, а върху самата причина: „Обичайният начин на мислене е, че когато третирате болката с медикаменти и тя си отиде, всичко е наред. Но в клиниката вникваме по-дълбоко. Болката се причинява от възпаление, а то е резултат от структурни и функционални проблеми. Това е реакция на вашето тяло, което ви показва, че има нещо много неправилно при него. Притъпяването на това усещане не означава, че причината за него е отстранена. Ние, в Американската клиника за гръбначни заболявания в София, търсим основната причина и разработваме индивидуализирана рехабилитационна програма за всеки един наш пациент, независимо дали е спортист или не“, споделя още д-р Новак.
Все пак за спортистите докторите по хиропрактика имат разработени специални програми, които да извлекат максимума от лечението в определени срокове, за да може атлетът да се върне в тренировъчен ритъм. „Пример за такава терапия е уникален метод за лечение на често пренебрегван проблем, засягащ увредената фасция – тъканта под кожата, която обхваща цялото тяло. Фасцията може да се разруши или да се разтегли, а нашият начин на лечение е неинвазивна мануална терапия с инструмент от специален метал, наречен Graston Technique. Той маневрира върху засегнатата област и стимулира тялото да произвежда естествен ответен отговор с цел да лекува увредената тъкан. Това помага при фасцията и връзките, ефективно е при лечение на тендонит, синдром на карпалния канал, наранявания на глезена, коляното, лакътя, рамото“, разказва д-р Томас Новак. И добавя, че той и колегите му са насреща за всеки, нуждаещ се от специализирана мануална терапия на костно-мускулната система.

Следвайте Американска клиника за гръбначни заболявания в социалните мрежи:
Facebook | Twitter | Youtube | Instagram
За допълнителна информация:
Надежда Ванева / 3CON Agency
ПР и комуникации Американска Клиника за гръбначни заболявания
pr@americanspinalclinic.com
0885 373 914