Изложба в памет на художника Димитър Трендафилов

Преди да напусне материалния ни свят, Димитър Трендафилов е планирал тази изложба. В годината, когато би навършил юбилейните 80, негови приятели, колеги, последователи и студенти изпълняват мечтата му и се покланят пред творчеството му. Изложбата събира калиграфии, сериграфии и литографии на Димитър Трендафилов в една уникална колекция от приятели на художника.
В памет на преподавателя, твореца и човека Димитър Трендафилов (1937-2016), изложбата включва над 50 негови творби от различни периоди в творчеството му. Любопитно е, че в експозицията можем да видим и последните 5 работи на Димитър Трендафилов, чието отпечатване е финансирано от неговите приятели специално за настоящат аекспозиция. „Димитър Трендафилов е автор, чието творчество върви по тънкото острие между абстракцията и сюрреализма. Макар и невидимо, калиграфската лекота и едновременна вътрешна съсредоточеност имат много общо с изграждането на пространството и на тази последна негова изложба“ споделя Николай Младенов, един от инициаторите заедно с останалите преподаватели в специалност „Плакат и визуална комуникация“ – дългогодишни колеги и приятели на Димитър Трендафилов.
Димитър Трендафилов дълги години работи в областта на калиграфията и графиката. Има голям принос за развитието на националното и световно графично изкуство и значими заслуги в областта на калиграфията и за представяне на българската кирилица. Автор е на редица запазени шрифтове, проектира графичното оформление на множество книги и телевизионни предавания. През последните години се занимава предимно със сериграфия и дигитален принт. В професионания си живот има множество изложби в България и други европейски страни. През дългата си преподавателска и творческа практика в Националната художествена академия проф. Димитър Трендафилов е подготвил и вдъхновил поколения студенти и художници. Неговият творчески заряд може да бъде усетен в изложбата, която ще остане в арт депо „Червената точка“ до 11 ноември.