Защо MBA програмата по енергиен мениджмънт е като никоя друга в света

Решението да правиш магистратура по бизнес администрация се взема веднъж в живота. Затова не е изненадващо, че бъдещите студенти инвестират до две години в откриването на MBA програмата, която е най-подходяща за тях – това важи и за програмите, свързани с енергетиката. В световен мащаб има едва няколко курса, които са абсолютни фаворити, като един от тях е MBA програмата по енергиен мениджмънт на WU Executive Academy.

Всеки от тези курсове има свои предимства, които го правят уникален по свой собствен начин. В следващите редове, проф. Йонас Пук, Академичен директор на MBA програмата по енергиен мениджмънт на WU Executive Academy и ръководител на Института за международен бизнес към Виенския икономически университет, обяснява какво представлява магистърската програма по Енергиен мениджмънт във Виена и какво я отличава от останалите програми.

„Първо и най-важно, MBA програмата по Енергиен мениджмънт се различава от конкурентните програми заради уникалното участие на индустрията в нея: в никоя друга програма не участват толкова много глобални играчи от енергийния сектор, независимо дали са в ролята на преподаватели, гост-лектори или членове на консултативния съвет. Това важи по отношение не само на традиционните енергийни източници като нефт и газ, но и за възобновяемите енергийни източници, които са неразделна част от учебната програмата. В резултат на това, WU Executive Academy предоставя на студентите възможността да разширят познанията си за последните тенденции и развития, като им позволява да придобият необходимите експертиза и умения, за да могат успешно да се справят с глобалните предизвикателства на 21-ви век,“ казва Проф. Йонас Пук, Академичен директор на МBA програмата по Енергиен мениджмънт.

• Топ играчи като преподаватели и активни поддръжници

Качеството на магистърската програма зависи до голяма степен от качеството на нейния академичен състав. В случая на програмата за Енергиен мениджмънт това е особено вярно. Някои от водещите световни енергийни експерти като Аднан Шихаб-Елдин, бивш генерален секретар на Организацията на страните износителки на петрол, Маджид Ал-Монееф, генерален секретар на Висшия икономически съвет на Саудитска Арабия и Иван Сандреа, изпълнителен директор на Sierra Oil & Gas, активно допринесоха за програмата дори по време на разработването на учебния план. „Беше наистина страхотно. Винаги, когато имах нужда от съвет в процеса на планиране на учебната програма, се обръщах към нашия Консултативен съвет и членовете му ми даваха незабавна обратна връзка. Заедно успяхме да разработим оптимална учебна програма, която отговаря на нуждите и изискванията на енергийния сектор. Много от членовете на Консултативния съвет все още преподават в програмата, от което съм много доволен,“ споделя проф. Пук.

Академичният състав на MBA програмата по Енергиен мениджмънт включва не само експерти от индустрията. В зависимост от темите, които се покриват, учебните занятия се водят и от международно признати професори от Виенския икономически университет, реномирани партньорски университети като Колумбийския университет, Insead или Аризона Стейт Юниверсити, или от световно признати институции като Оксфордския институт за енергийни науки.
• Внимателно селектирани студенти от цял свят

Участниците в програмата печелят не само от качеството на академичния състав, но и до голяма степен от контакта със своите състуденти:
„Представете си клас, който събира на едно място експерти от цял свят. Точно това ще ви осигури MBA програмата по Енергиен мениджмънт. Участниците в програмата идват от най-различни страни, включително Нигерия, Канада, Колумбия, Кувейт и Русия, както разбира се и Австрия, Германия и Италия. Тъй като всички наши студенти са опитни мениджъри, те допринасят към програмата не само с културно многообразие, но също и с богат управленски опит, който ще споделят със своите състуденти. Инженери, геофизици и IT специалисти обединяват усилия с политолози, юристи и финансисти, за да работят по реални проблеми, срещани в ежедневната практика. Можете да си представите колко различни подходи имат те. Причината за това е, че нашите решения се базират не само на фактите, но и на начина ни на мислене и различните ни перспективи. В този смисъл MBA програмата предлага несравнима обстановка: тя обединява личности, които споделят сходни интереси и умения, като им предоставя възможността да обменят мнения и гледни точки в една не-йерархична среда. И точно това прави опита, придобит по време на обучението в MBA програмата по Енергиен мениджмънт уникален”, обяснява проф. Пък.

• “Глобална картина” и умно управление на риска, благодарение на холистична учебна програма

Участниците в MBA програмата по Енергиен мениджмънт се радват на всички предимства на традиционна, обща програма по мениджмънт. Освен това те придобиват значителен опит в основните области на енергийната индустрия, както и цялостни познания за взаимозависимостите в глобалната енергийна система:
„Когато попитам нашите студенти в деня на дипломирането, от какво са имали най-голяма полза, мнозина от тях ми отговарят, че вече имат по-добро разбиране за глобалното взаимодействие между различи теми, как си взаимодействат нещата и какви ще са последиците от техните намеси. Така че, това, което наистина е от значение, е глобалната картина”, казва проф. Пук.
Освен това, на участниците в програмата се дава възможността и гъвкавостта да станат експерти по теми, които са от особен интерес за тях, като ги проучат подробно докато работят по магистърските си тези. Преподавателите и гост-лекторите в програмата идват от различни области на енергийния сектори. Така студентите могат да извлекат значителна полза от опита от първа ръка на внимателно подбрани специалисти, които ще им помогнат да развият познанията си за най-новите тенденции и развития в индустрията.
Според проф. Пук, правилното управление на риска е друго предимство на учебната програма. Разпределянето на риска чрез диверсификация е от решаващо значение, особено за предприятия, работещи на нестабилни пазари, където е трудно да се предскаже бъдещото развитие. „Когато става въпрос за управление на риска, има три основополагащи области: На първо място е стратегическото управление на риска. Традиционните енергийни компании, най-вече, биха направили добре ако инвестират в други части на енергийния сектор. Колкото по-диверсифицирано е портфолиото ви, толкова по-лесно ще можете да компенсирате загубата на отделен сегмент. След това идва управлението на финансовия риск. Тук ключовият въпрос е „Какво може да направи фирмата ми по отношение на хеджирането и коя от наличните опции е най-добра в моя случай?“. И накрая е ред на управлението на риска на изпълнително ниво. Как мога да бъда сигурен, че постигам винаги възможно най-добрите резултати, когато контактувам с външния свят, например в случаи, когато водя преговори с клиенти или партньори, и в същото време се стремя да постигна вътрешна лидерска стратегия, която да защитава моите интереси и тези на работната сила?”, обяснява проф. Пук.
Всички тези въпроси се разглеждат в дълбочина по време на MBA програмата по Енергиен мениджмънт и възможността студентите да обменят опит с колегите си и да ги помолят за съвет е, разбира се, от изключителна полза.

• Международна перспектива и несравнима възможност за създаване на професионални контакти

MBA програмата по Енергиен мениджмънт е една от най-интернационалните програми, свързани с енергетика в света – не само благодарение на своя международен академичен състав и студенти от цял свят, но и заради един много специфичен акцент: международна резиденция в САЩ отвежда студентите до Тексас или Калифорния, където имат възможност да разговарят с висши ръководни кадри на водещи енергийни компании като Halliburton, Aramco или Bidgely. Освен това те посещават лекции в топ университети, като Станфорд и Райс.

„Международната перспектива не е единствената причина, поради която MBA програмата по Енергиен мениджмънт предоставя на участниците в нея ценни възможности за създаване на професионални контакти. Фактът, че програмата е базирана във Виена, също е от голямо значение – през годините успяхме да създадем отлични контакти с Международната агенция за атомна енергия (IAEA), ОПЕК, UNIDO и др. Тези близки отношения са също от полза за участниците в програмата“, казва в заключение проф. Пук.

Благодарение на тази уникална обстановка, по време на 15-месечната програма студентите могат да установят контакти с глобалните играчи в енергийния сектор и така да изградят несравним набор от контакти в цял свят.