ПРОЕКТЪТ „ПАЗИТЕЛИ НА СЪРЦА. МИСИЯ СОФИЯ“ ОБУЧИ НАД 1 200 ДУШИ В ОКАЗВАНЕ НА ПЪРВА ДОЛЕКАРСКА ПОМОЩ

Над 1 200 души взеха участие в обученията по проекта „Пазители на сърца. Мисия София“, организиран от iHELP България и списание Първите седем с подкрепата на Байер България ЕООД. Инициативата стартира през юни 2017 г. и цели да изгради най-голямата мрежа за взаимопомощ в България, за да подобри качеството на живот на населението и да спомогне за създаването на социално отговорно и устойчиво общество.
„За мен като родител на 6-месечно момиченце, е важно да съм подготвен за непредвидени ситуации. Именно затова обучението за оказване на първа помощ и приложението за известяване при спешни ситуации iHELP предизвикаха интерес у мен. Наскоро ми се наложи да приложа една от научените техники за спасяване на човешки живот и благодарение на iHELP се чувствах много уверен. Идеята на приложението е страхотна и от месец вече е в телефоните на всички вкъщи. За мен двете дават увереност и спокойствие при извънредни ситуации в така или иначе трудното ежедневие на родител.“ споделя Александър Маринчев, родител, преминал обучението.
По данни на Европейски съвет по ресусцитация внезапното спиране на сърцето е една от водещите причини за смърт в Европа – около 20% от всички смъртни случаи. Веднага след спиране на сърцето се препоръчва незабавна КПР (кардио-пулмонарна ресусцитация) от свидетел на инцидента и бърза дефибрилация .
Средното време от подаване на сигнал до пристигане на спешна медицинска помощ в Европа е 5–8 мин., или 8–11 мин. до първата дефибрилация. До тогава, оцеляването на пострадалия зависи от свидетеля на инцидента – уменията му за извършване на кардио-пулмонарна ресусцитация и използването на автоматичен външен дефибрилатор .
Чрез приложението iHELP в случай на нужда от спешна помощ, човек ще може да уведоми както националната система за спешни повиквания към телефон 112 и своето обкръжение (семейство, приятели), така и обучени спасители-доброволци, намиращи се на близко разстояние, които да се притекат и окажат навременна първа помощ до пристигане на линейката.
През 2018 г. предстои проектът “Пазители на сърца. Мисия София“ да се развива в две допълнителни направления, а именно безплатно провеждане на обучения за първа долекарска помощ за учителите в столични училища и детски градини, както и за хора с увреден слух чрез Съюза на глухите в България. Първото училище, което се включи в кампанията, е 17 СУ „Дамян Груев“. Очаква се близо 500 души с увреден слух да преминат през обучението, като след него ще им бъдат предоставени 1 500 абонамента за мобилното приложение iHELP.
Повече информация за проекта можете да откриете на www.pazitelinasartsa.com