Любов в ерата на смартфоните

Смартфоните създадоха нови начини за свързване помежду си. Huawei провери как се изразява любовта в модерните връзки днес

Технологичният производител Huawei представи още данни от своето проучване „Разумни взаимоотношения“ („Smart(phones) Relationships“), за да установи какви са най-добрите начини за изразяване на любовта в „мобилния“ свят на потребителите. Проучването, проведено съвместно с IPSOS в 12 държави от Централна и Източна Европа, дава любопитна информация за навиците на българския потребител в месеца на „Св. Валентин“.
72% процента от българите, участвали в проучването, споделят, че разменят телефонния си номер с човека отсреща, а 54% изпращат покана в социалните мрежи, за да продължат комуникацията след ново запознанство.
Проучването на Huawei показва, че при среща между двама души, които се харесват, целувката за лека нощ не поставя края на срещата, а тя продължава чрез комуникация с телефоните. 62% от анкетираните българи, посочват, че са флиртували с текстови съобщения. 39% от българите заявяват, че изпращат съобщение „Обичам те“ чрез своя телефон, а 36% изпращат емотикони като например целувка, сърце и други. Всички тези съобщения позволяват на партньора ни да знае, че мислим за нея или него през целия ден.
Смартфоните са произведени от различни електронни компоненти, но истинската магия на технологичната химия се крие в способността ни да създаваме емоционална среда. Телефоните ни помагат да поддържаме връзка със семейството и приятелите си, да оставаме близо до тях чрез текстови съобщения и обаждания. 87% от българите изпращат обяснение в любов към своите любими хора с текстово съобщение или съобщение в социалните мрежи чрез своя телефон.
Нашите телефони изпращат нотификации със сърдечни съобщения, известия от любимия човек, които ни карат да се чувстваме обичани и специални. 66% от българите са убедени, че съобщенията са най-добрият начин за изграждане на романтика. Тръпката от изчакването на хартиено любовно писмо днес е заменена с емоцията при звука за получено ново съобщение. Телефонните обаждания са преодолели пространството между реално време и времето на изчакване. 67% от българите, имащи връзка от разстояние със своята половинка, казват, че най-добрият начин, за да поддържат своите отношения, е с помощта на текстови съобщения през своя телефон.
Често влюбените двойки се наричат с галени имена или си измислят прякори. Това се потвърждава и от проучването. В България 28% от хората са записали в телефона си своята половинка със специален прякор или „никнейм“.
Любовта съществува от началото на човешката цивилизация. Но смартфоните са в състояние да й придадат напълно ново измерение. Наистина е чудесно да можеш да кажеш „Обичам те“, независимо от разстоянието и времето, нали?
Проучването е проведено през януари 2018 г. в Австрия, България, Хърватия, Чехия, Дания, Гърция, Унгария, Полша, Румъния, Сърбия, Словения и Турция, от IPSOS по поръчка на Huawei.