Иновациите на IDEB 2018: нов бронетанков 4×4 автомобил GERLACH и лек тактически автомобил FOX

На 7-то Международно изложение за отбранителна техника IDEB 2018 бе представена иновацията в бранша – новият бронетанков 4х4 автомобил за тактическа защита GERLACH. Функционалният прототип е създаден на базата на най-новите технически открития и боен опит от последното десетилетие. GERLACH се отличава с оптимална балистична и анти-минна защита, висока мобилност и конкурентна цена. Неговата концепция отразява най-новите технически и конструктивни открития и опит от бойни операции от последното десетилетие.

Zetor Engineering Словакия е компанията, която е отговорна за проектирането, разработването и реализацията на функционалния прототип чрез своя професионален център за научноизследователска и развойна дейност за иновации, развитие и цялостни доставки, включително и за отбранителната промишленост. Проектът GERLACH включва няколко други компании от инженерния сектор, принадлежащи на HTC Investment, като Zetor Engineering Brno, отговарящ за проектите на пистата Wolfdog и Fox, както и на IPM Engineering с различни проекти (бомбардировач, камион за боеприпаси, система за кацане, резервоар за гориво или безпилотно дистанционно управлявано UGV превозно средство). Също толкова важен е и опитът на тракторите ZETOR в офроуд технологиите.

GERLACH – тактическият автомобил на бъдещето
Сред ключовите предимства на GERLACH е фактът, че при създаването на проекта са взети предвид най-новите технически и конструктивни открития и боен опит от 21-ви век. Въпреки че някои от конкурентите в този бранш са създадени преди няколко десетилетия, GERLACH предлага ново ниво на защита, модулност, комфорт и мобилност за внедряване и разполагане на сили.

GERLACH – високо ниво на защита, изключително конкурентна цена
GERLACH се отличава най-вече благодарение на комбинацията от постижимо ниво на защита и висока мобилност на изключително конкурентни цени.

Основни характеристики на GERLACH:
• Оптимална балистична и анти-минна защита, която позволява да се конфигурира GERLACH до ниво на защита STANAG 4569 Volume 3, т.е. до едно от най-високите нива, определени в т. нар. IED – системи за импровизирани взривни устройства (IEDs – Improvised Explosive Device Systems).
• Изключително конкурентна цена – базовата версия започва от 398 000 евро. Цената е валидна за всички клиенти, независимо от целевия пазар.
• Висока мобилност, която се постига благодарение на уникалните строителни решения и използването на висококачествени ключови компоненти от известни европейски доставчици.
• Комфортно отделение за екипажа – освен обичайните комбинации 2 + 2 и 2 + 3, се предлага също така и за нестандартната комбинация от 2 + 4 членове.

GERLACH – глобален продукт
Проектът GERLACH е подходящ за всички пазари, в които се извършва поръчка или замяна на остарели многофункционални автомобили 4×4. GERLACH е отговорът на най-новите изисквания за модернизация на армиите и силите за сигурност.

FOX – автомобил за бързо разполагане на сили
FOX е автомобил за бързо разполагане на сили с висока ефективност за офроуд експлоатация на категорията RDV (Rapid Deployment Vehicle), предназначена за нуждите на специални части или сили за бързо разгръщане. Превозното средство може да транспортира до четиричленен екипаж и оборудване, включително въоръжение.

Автомобилът бе представен за пръв път на IDET 2017. Основните характеристики на FOX включват висока ефективност, 4×4 офроуд експлоатация, ниско тегло, конфигурационна адаптивност към различни изисквания на клиента. Автомобилът се представя за втори път на IDEB 2018 след положителната обратна връзка от IDET 2017, а превозното средство дори премина през чуждестранни военни изпитания.