В най-новата класация на QS Global EMBA, Global Executive MBA програмата на академията за висши мениджъри WU Executive Academy към Виенския икономически университет се изкачва с две места. Програмата, която се предлага в сътрудничество с Carlson School of Management (САЩ), получи 74,1 точки (от възможни 100) в категорията „съвместни МВА програми“ (MBA програми, провеждани съвместно от два или повече университети). Това е забележително постижение, което нарежда Global Executive MBA под номер 13 в света. В шест от деветте отделни категории (като старшинство на студентите, кариерно развитие и опит на мениджърски или управленски позиции), програмата дори получи възможно най-високия резултат. Според класацията, Global Executive MBA е осмата най-добра програма в ЕС и третата най-добра програма в немскоезичния свят (Германия, Австрия и Швейцария).

През последните 25 години, QS се превърна във водещата кариерна и образователна мрежа. Тя не само организира най-големите бизнес-образователни събития, като например QS World MBA Tour или QS World Executive MBA Tour, но също публикува множество класации, които да помогнат на бъдещите студенти от цял свят да се ориентират в избора на програма.

В този контекст проф. Еделтрауд Ханапи-Егер, ректор на Виенския икономически университет, подчертава значението на резултатите от класирането: „Изключително доволни сме от това отлично представяне. Високите резултати ясно показват, че Виенският икономически университет предлага международно признати образователни и обучителни програми и с това още веднъж демонстрира, че е един от водещите бизнес университети в света. Генерално погледнато, успехите в класациите, които постигат нашите програми, улеснява потенциалните студенти да не се изгубят сред множество доставчици на образование и да „отсеят житото от плявата““.

Най-добрите програми за EMBA в света

Тази година QS публикува за втори път класацията си за най-добрите Еxecutive MBA програми в света. В допълнение към световната класация има и следните регионални класации: Северна Америка, Европа, Латинска Америка и Азиатско-Тихоокеанския регион.

Освен това, QS съставя специална „класация на съвместните EMBA програми“, както отбелязва проф. Барбара Щьотингер, декан на WU Executive Academy: „Причината, поради която сме особено щастливи, че сме сред водещите световни Executive MBA програми в тази класация е, че съвместните EMBA програми не могат да се сравняват със „самостоятелните“ такива. За това и QS публикува отделна класация за тях. По правило, съвместните програми са далеч по-международно ориентирани в своята същност и опитът, който студентите натрупват по време на следването си, отразява това много ясно.“

Номер 1 в света по разнообразие и екзекютив профили

Класирането на QS Global EMBA се основава на пет основни категории – „репутация на работодателя“, „академична репутация“, „резултати в кариерата“, „екзекютив профили“ и „разнообразие“, които от своя страна се състоят от девет отделни категории.
„Ние изпреварваме реномирани бизнес училища като Манхайм/Тонджи (Германия/Китай) или Вашингтон/Фудан (САЩ/Китай). Но това не е всичко: в шест от деветте отделни категории нашата Global Executive MBA програма е постигнала максималния възможен резултат, а по отношение на „разнообразие“ и „екзекютив профили“ в най-добрата EMBA програма в света. Това наистина е нещо, с което можем да се гордеем“, заключава професор Щьотингер.