Започва седмото издание на София Прайд Филм Фес

За седма поредна година селекция от най-добрите филми на ЛГБТИ тематика от целия свят ще бъдат излъчени в рамите на София Прайд Филм Фест. Прожекциите, част от състезателната програма, предхождащи ежегодното шествие София Прайд, ще се състоят всяка вечер от 2-ри до 8-ми юни в кино Одеон и Дома на киното. През остатъкa от месец юни в кино Оден ще бъде представена панорама на ирландското ЛГБТ кино от последните три години.

Входът е свободен с пропуски от касата на кината.

Програмата включва продукции от България, Израел, Ирландия, САЩ, Тайван, Русия и Румъния, които са номинирани и отличени от фестивали като Берлинале, Сан Себастиан, Торонто и Трайбека.

Изданието на София Прайд Филм Фест 2018 г. с гордост представя две изключително важни неща, а именно:
• За първи път фестивалът ще покаже двa български късометражни филма. “Преображение” е носителят на наградата Jameson от София Филм Фест 2018, а “Брак” е първият филм на ЛГБТ тематика, подкрепен от НФЦ и селектиран от над 500 проекта за развитие на Berlinale Short Film Station през 2016 г.
• Отново за първи път, в рамките на фестивала, ще се проведе и работилница за късометражни сценарии от балканския регион. Избрани са 11 проекта на обещаващи млади режисьори от България, Гърция, Румъния, Турция и Сърбия, които ще се състезават за награден фонд от 2500 евро. Тази инициатива е първа по рода си не само за Балканите, но и за Европа.“ заявява Слава Дойчева, Арт Директор на София Прайд Филм Фест.

„Правим този фестивал с адски много любов и със съзнанието, че в България все още има огромна нужда от ЛГБТ видимост. От разбиране. От съпричастност. Правим този фестивал, защото вярваме в силата на историите. Да докосват, да лекуват и да променят. Историите разширяват мирогледа. Приближават те до другия човек. Поставят те на негово място. Неговата радост, неговата болка стават твои. И другият спира да бъде “друг”. Така се случва промяната.“ споделя Слава Дойчева. И допълва след това: „Историите утвърждават съществуването. И да, лекуват. Изключително важно е за един ЛГБТ човек да види себе си отразен на големия екран. Да се разпознае. Да бъде главният герой. Ето – не си сам. Ти принадлежиш. Твоята история е част от голямата история.“

Програма на София Прайд Филм Фест 2018

2-ри юни, 18:30, Дом на киното
https://www.facebook.com/events/592143241142726/
Преображение
20 мин, България, експериментален
режисьор, сценарист, оператор, актьор: Стефан Ганов

Той е млад и красив и живее в Германия. Понякога той е тя. Искрен е с майка си, тя го разбира и го приема такъв, какъвто е. Няма баща, има вуйчо в България, който познава само част от племенника си – мъжката. Време е за цялата истина.
Награда Jameson за Най-добър български късометражен филм на София Филм Фест 2018

Брак
21 мин, България, игрален,
режисьор, сценарист, актриса: Слава Дойчева

Една сватба. Едно момиче. Един гардероб. И изборът, който трябва да бъде направен веднъж завинаги – срещу течението или срещу самата себе си.
С подкрепата на Национален филмов център, Berlinale Short Film Station и GoEast Talent Lab

3-ти юни, 20:30, Одеон
https://www.facebook.com/events/2053210704918767/
Повече от Бог
9 мин, Ирландия, игрален,
режисьор: Кев Кейхил

Скрит под чуждо легло, един набожен лекар неочаквано се изправя пред семейните тайни.

Корабът “Мечта”
92 мин, Германия, документален,
режисьор: Тристан Милевски

Веднъж годишно корабът “Мечта” отплава на круиз само за гей мъже. Круизът обещава седем дни слънце, любов и свобода, но на борда са качени и всички лични съмнения и несигурности… Колко мечти ще успее да изпълни корабът “Мечта”?
Берлинале 2017

4-ти юни, 20:30, Одеон
https://www.facebook.com/events/170550123615460/
Човекът с презервативите
12 мин, Ирландия, документален
Режисьор: Кара Холмс

Историята на една шепа ирландци, които в разгара на СПИН епидемията се изправят срещу системата и успяват да спасят стотици човешки животи

Войници
119 min, Румъния, игрален
режисьор: Ивана Младенович

Смел филм, който смесва измислица и документалност, докато разбива табута с простата си история за невъзможна любов в най-бедния квартал на Букурещ. По автобиографичния сценарий на главния актьор – Адриан Шиоп.
Торонто 2017, Сан Себастиан 2017

5-ти юни, 20:30, Одеон
https://www.facebook.com/events/217542145644318/
Аз съм Роджър Кейсмънт
12 мин, Ирландия, експериментален,
Режисьор: Диарбла Уелш

Пленяваща визуална поема, която чрез езика на тялото изследва пътя и посланията на Роджър Кейсмънт – икона на ирландското освободително движение.

Марша П. Джонсън – Живот и Смърт
105 мин, САЩ, документален,
режисьор: Дейвид Франс

Една от легендите на транс движението, Марша П. Джонсън, умира при съмнителни обстоятества през 1992 г. Къде е истината?

Трайбека 2017, Международен фестивал за документално кино Шефилд 2017

6-ти юни, 20:30, Одеон
https://www.facebook.com/events/132009757664632/
АЛЬОНА
15 мин, Русия/Германия, игрален/документален,
режисьор: Юлия Граубергер

Поетичен филм за едно обикновено руско момиче, 23-тият ѝ рожден ден и лепкавата тишина на премълчаното.

Общи приказки
88 мин, Тайван, документален
режисьор: Ху-Чен Хуанг

Тайванската режисьорка Хуанг знае само, че майка й е лесбийка, и нищо повече. От години, двете живеят като непознати под един покрив и потъват в мълчание. Един ден обаче Хуанг събира смелостта да накара майка си да говори. Ала дали е готова да чуе отсрещната страна?
Награда “Теди” на Берлинале 2017

7-ми юни, 20:30 Одеон
https://www.facebook.com/events/2244327422461803/
Без обвързване
23 мин, Ирландия, игрален,
режисьор: Оуен Махер

Брин и Шон се срещат за кратко и само за секс. Шон обаче изпуска последния автобус. Как ще се развие вечерта?
Червената крава
90 мин, Израел, игрален,
режисьор: Цивия Баркай

Бени е на 17, различна от всички наоколо, с огнена червена коса и момчешко име. От дете живее само със своя крайно религиозен баща, който се подготвя за идването на Месията. И докато баща й става по-обсебен от червената крава, предвестник на спасението, Бени потъва все повече в ръцете на Яел – новото момиче в живота ѝ.
Берлинале 2018, София Филм Фест 2018

8-ми юни, 19:00, Дом на киното
https://www.facebook.com/events/173668253298836/
3-ма приятели
23 мин, Ирландия, игрален,
режисьор: Майкъл Кълпепър

След години на бягство, Фъргъс се завръща у дома за погребението на майка си. Една неочаквана вечер със старите приятели, много наркотици и секс, ще му помогне да намери отново себе си в болката.

Най-обикновени бащи
74 мин, САЩ, док,
режисьор: Ейми Гелър , Али Хуменук

Съкровен портрет на едно истинско „модерно семейство“. Запознайте се с Ерик и Сандро, гей двойка с две дъщери, родени от Рейчъл – съпруга и майка на още три деца. 
ЖУРИ – SOFIA PRIDE FILM FEST 2018
Мина Милева е завършила анимационна режисура в НАТФИЗ, има и магистърска степен по кинорежисура от академията „La Cambre”, Брюксел. Нейните анимационни филми са удостоени с награди, участват в селекцията на много фестивали. От 1996 г. Мина работи като аниматор и режисьор на анимационни филми в британската анимационна индустрия.

Творческият тандем Весела Казакова и Мина Милева предизвиква разгорещени дебати с международно признатия документален филм “Чичо Тони, Тримата Глупаци и ДС”. Филмът получи 11 международни награди и бе избран от Американския филмов институт за „Най-доброто от Европейското кино“ за 2014 г. Новият им филм „Звярът е още жив“, селектиран на най-големия фестивал за документални филми IDFA, разтърсва с показаните в него имена на бивши агенти от ДС, все още на ключови позиции в управлението на страната.

Стефан Ганов е роден през 1983 г. в Русе, България. Учи режисура, актьорско майсторство и анимация в Нов български университет в София и в Академията за медийни изкуства в Кьолн, където се дипломира през 2012 г. с отличие.
Анимационният му филм „Кълбото“, продуциран от 3sat/ZDF, е излъчван няколко пъти по телевизията, показван е на изложби и филмови фестивали. Дипломният му късометражен филм „Хлебарката“ е показван и награждаван на много филмови фестивали. Новият му филм „Преображение“ спечели наградата Jameson за най-добър български късометражен филм на София Филм Фест 2018 г. От 2015 г. С. Ганов е член на лабораторията за пърформанси StriKING.
ѝ
Ребека Подлех е родена в Източна Германия през 1986 и живее в Берлин. Завършила е славянска филология, кинознание и история в Мюнхен и Прага. Дипломната й работа разглежда ролята на жените режисьори в комунистическа Чехословакия. Ребека работи като селекционер за различни международни фестивали и координира програмата OPPOSE OTHERING! на фестивала GoEAST.

МЕНТОРИ – PRIDExPower Pitching Lab
Ралица Петрова завършва кино и видео изкуство в University of the Arts London, след което специализира кинорежисура в National Film and Television School. Нейните късометражни филми са успешно представяни и награждавани на множество кино фестивали и платформи за визуално изкуство, между които фестивалите в Кан и Берлин, галерията Tate Modern, и културния център Pompidou. През 2016г. дебютният й пълнометражен филм „Безбог“ е селектиран в официалната селекция на фестивала в Локарно, където получава четири награди, сред които Златен леопард за най-добър филм. Филмът е носител на 27 награди, както и на номинация за „Европейско откритие 2017 – Prix FIPRESCI“ на Европейската филмова академия.

Весела Казакова е българска актриса, режисьор и продуцент. Позната на българската публика с филма “Мила от Марс”, Весела прави пробив извън България след 2002г. – най-добра актриса в Москва, изгряваща звезда на Берлинале и множество други награди.
Творческият тандем Весела Казакова и Мина Милева предизвиква разгорещени дебати с международно признатия документален филм “Чичо Тони, Тримата Глупаци и ДС”. Филмът получи 11 международни награди и бе избран от Американския филмов институт за „Най-доброто от Европейското кино“ за 2014 г. Новият им филм „Звярът е още жив“, селектиран на най-големия фестивал за документални филми IDFA, разтърсва с показаните в него имена на бивши агенти от ДС, все още на ключови позиции в управлението на страната.

АРТИСТИЧЕН ДИРЕКТОР И ПРОГРАМАТОР – SOFIA PRIDE FILM FEST
Слава Дойчева започва кариерата си в киното на 16 г. като Раша в „Обърната елха“ (2006) на Иван Черкелов. Следващата й роля в „Раци“ (2009) ѝ носи наградата за най-добра поддържаща женска роля на Българската филмова академия. През 2014 г. Слава завършва магистратура по режисура в Лондонското филмово училище, където прави няколко късометражни филми с награди и десетки фестивални участия по целия свят. От 2016 г. тя е артистичен директор на София Прайд Филм Фест, най-голямото ЛГБТ арт събитие в България. Слава е завършила кампусите за таланти в Сараево, Берлин и Локарно.
Повече информация за София Прайд Филм Фест има на официалната страница на фестивала във Facebook www.facebook.com/SofiaPrideFilmFest. Фестивалът се организира от Младежка ЛГБТ организация „Действие“ с подкрепата на Европейския комисия, посолството на Република Ирландия и посолоството на Израел.