Победителите за региона на Добрич в „Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика“ бяха избрани от авторитетно жури

08 юни 2018 г., Добрич. Изложбата от шестото издание на „Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика”, под патронажа на Министерство на културата на Република България, бе открита вчера в Добрич. Експозицията ще бъде представена от 7 юни до 6 юли в Художествена галерия Добрич на ул. „България“ 14.
На откриващата церемония бяха наградени победителите в регионалната изложба и обявени номинираните автори, които ще вземат участие във финалния кръг на конкурса в София. Представители на авторитетното жури бяха едни от най-утвърдените имена в българското изкуство, сред които професорът в катедра „Скулптура“ в НХА Ангел Станев, проф. Ивайло Мирчев, художникът Онник Каранфилян и изкуствоведът Пламена Рачева.
Първо място в категория „Живопис“ спечели Николай Петров с творбата „Това, че куца, не означава, че не може да лети“. Номинирани за последния кръг в София са Милко Божков, Георги Демирев, Николай Тодоров, Константин Дончев, Таня Кулева, Стефка Георгиева, Пенка Димитрова, Светлана Косева, Маргарита Войнова, Недко Недков. Галина Станева пък грабна наградата за „Скулптура“ с пластиката си „В търсене на другия“, а номинирани са Альоша Кафеджийски, Пламен Аврамов, Дона Стоянова, Христо Христов, Стелиян Стелиянов, Илия Янков, Калоян Георгиев, Адриана Добрева. Христина Гаева бе отличена за „Графика“ с произведението си „Повдигната завеса“. В тази категория номинирани за финален кръг са Пламен Аврамов, Димитър Кулев, Божидар Тонев, Боян Янев.
„Изключително щастливи сме, че чрез „Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика” за поредна година сме част от популяризирането на българското изкуство и култура. Ще продължаваме да работим в полза на социално значими каузи, за да подкрепим колкото се може повече родни таланти и проекти“, каза Станьо Георгиев – генерален представител на Алианц България за Добрич.
Общо 90 творби на 58 художници са включени в изложбата в Художествена галерия в Добрич. От тях 45 са в раздел живопис, 26 скулптури и още 26 – графики.

За Алианц България
Алианц България е част от световния лидер във финансовите услуги Allianz SE. Компанията е на българския пазар от 27 години и пълно финансово обслужване в 5 сектора – общо застраховане, животозастраховане, банкиране, пенсионно осигуряване и лизинг.

За „Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика”
„Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика“ е част от корпоративната стратегия на компанията с ясно очертани обществени и социални ангажименти. Инициативата стартира през 2008 г. със съдействието на Съюза на българските художници. Конкурсът представлява преглед на съвременното изкуство, като в него няма ограничения по отношение на стилови предпочитания, изразни средства, тематичен и сюжетен избор. Творбите са оценявани и селектирани от жури, различно за всяка изложба, съставено от изявени художници и изкуствоведи.