• Европейските финтех компании първи ще имат възможността да се възползват от новата ускорена програма на Visa

• Стартъпите ще могат да се включат към системата на Visa в рамките на само четири седмици

• Инвестиционна програма на стойност 100 млн. долара ще подкрепи разработката на решенията по идея на европейски финтех компании

• Партньори на Visa са с иновационните компании Contis, EVRY, Jaja, Revolut, Wirecard

Амстердам – 4 юни 2018 г. – Visa стартира две нови програми, създадени в подкрепа на европейските финтех компании, които разработват следващото поколение решения за дигитални разплащания.

От началото на юли европейските стартъпи ще имат възможността да станат част от световната мрежа на Visa в рамките на само четири седмици. Новата програма предлага ускорен достъп и намалени такси, за да помогне на стартиращите фирми да се възползват от възможностите, с които разполага глобалната мрежа на Visa, и да реализират идеите си.

Паралелно Visa стартира и европейска инвестиционна програма в размер на 100 милиона долара, за да подпомогне процъфтяващата екосистема на финтех компаниите в Европа и да увеличи инвестиционната си активност в стартъпи.

„Това са вълнуващи времена за разплащанията в Европа. Въвеждането на нови регулации, съчетано с драматичните промени в поведението на потребителите и бързото развитие на технологиите, превърнаха Европа в регион, в който всеки ден се раждат нови идеи за търговия. Това създава невероятна възможност за нови и съществуващи платежни компании да предоставят безпроблемни, лесни и сигурни възможности за разплащания, каквито хората изискват. Ние от Visa сме отворени към всички тях да се възползват от обхвата, възможностите и сигурността на нашата глобална мрежа, за да разширят бизнеса си. Нашият ангажимент е да бъдем най-отговорната и поддържаща мрежа, както за нововъзникващите играчи, така и за нашите дългогодишни клиенти и партньори“, сподели Шарлот Хог, главен изпълнителен директор на Visa за Европа по време на конференцията Money 20/20 в Амстердам

Въвеждане на стартъпи в програмата на Visa
Ключов елемент от дейностите на Visa, насочени към финтех компаниите, е инициатива, която дава възможност на стартъпите да бъдат въведени в програмата на Visa само за четири седмици.

Visa ще си партнира с доставчици, за да спонсорира стартиращи фирми, които желаят да участват в програмата и да предложат на потребителите и търговците нов, иновативен подход в областта на дигиталната търговия.

В началото Visa ще работи с Contis, платформата за алтернативно банкиране, разплащания и обработка. Програмата ще стартира през юли, като първоначално ще се съсредоточи върху стартиращи компании във Великобритания, които могат да се регистрират на адрес www.visaeurope.com/fintech. В бъдеще с цел глобално разширяване на програмата ще бъдат включени и други европейски пазари.

Инвестиции и партньорство с Visa
Visa започва изпълнението на инвестиционна програма на стойност 100 млн. долара. Фокусът ще бъде върху подпомагането на стартиращи бизнеси, които предлагат решения в областта на отвореното банкиране, и тези, които използват нововъзникващи технологии и имат потенциала да създават нови, също толкова сигурни търговски преживявания.

Visa вече инвестира в редица финтех компании в световен мащаб, включително Klarna, solarisBank и Payworks в Европа. Инвестицията на европейския континент възлиза на около 4,7 милиарда долара през 2017 г., според KPMG .

В допълнение, няколко платформи за разплащания и няколко финтех компании си сътрудничат с Visa, за да създадат нов продукти и услуги за потребители и търговци. Това са Contis, EVRY, Jaja, Revolut и Wirecard. Всички финтех компании, които се интересуват от съвместна работа с Visa, могат да посетят www.visaeurope.com/fintech.

# # #

Цитати от партньори, които работят с Visa в създаването на нови и лесни за употреба търговски решения:

Флавиа Алзета, главен изпълнителен директор на Contis,: „В свят, който коренно се променя от технологиите, е от ключово значение основните играчи да се обединят и да изгладят различията си, за да отстранят пречките в сектора на финансовите услуги. Имаме удоволствието да си партнираме с Visa и да стартираме инициативата насочена към финтех компаниите, която ще стимулира иновациите и развитието на следващото поколение доставчици на финансови услуги“.

Кристер Джонсън, старши вицепрезидент Card в EVRY Financial Services: „Стартиращите и финтех компаниите са в челните редици на развитието на следващото поколение решения за дигитални разплащания. EVRY има удоволствието да си сътрудничи с Visa, за да предостави на европейските финтех и стартиращи фирми лесен достъп както до мрежата на Visa, така и до пълното портфолио от карти на EVRY и иновативни платежни решения, за да осигури бързо навлизане в пазара. Сътрудничеството е в пълен синхрон с намеренията на EVRY за по-нататъшно европейско разширяване“.

Шюрър Риксън, Съосновател и директор маркетинг на Jaja: „Jaja е иновативен доставчик на дигитална кредитна карта със силен акцент върху улесняването на потребителското преживяване. Работим в тясно сътрудничество с Visa и подготвяме началото на издаването на карти с такава марка, което ще е по-късно тази година. От самото начало ще започнем да предлагаме кредитни карти Visa на британските потребители и на малкия бизнес. Съвместно с Visa ще предложим подобрени услуги и възможности, които позволяват на клиентите да открият незабавно сметка, като им предоставяме достъп в реално време до разходите им и възможността да споделят кредитните си лимити с останалите“.

Николай Строноски, Основател и главен изпълнителен директор на Revolut: „Близо два милиона души в цяла Европа вече са се регистрирали в Revolut – брой, който непрекъснато се увеличава от началото, когато започнахме да издаваме карти Visa през 2017 г. С доброто ни позициониране на европейския пазар в момента се развиваме с амбицията да разширим обхвата си и да достигнем нови пазари – Азия и Америка. Visa улесни процесите си и ускори вътрешните срокове, за да помогне на Revolut да се разрасне и разшири в глобален обхват в унисон с нашата цел да осигурим по-голям финансов контрол и гъвкавост на още повече клиенти по света“.

Сузан Щайде, продуктов директор на Wirecard: „В партньорство с Visa, Wirecard дава възможност на финтех и стартиращи фирми да разработят нови идеи за търговия чрез предоставяне на готови решения и банкиране под формата на една платформа. В нашето сътрудничество ние се интересуваме и от възможностите, които предлагат новите сфери и пазари, ускоряваме адаптацията и приемането на методи за дигитални разплащания и използваме пълноценно съвместните ни възможности, за да предоставим на клиентите ни най-съвременни дигитални продукти и услуги. Пример за това е разработването на бизнес анализи от Visa и Wirecard за търговците, които да им помогнат да рационализират и подобрят начина, по който потребителите пазаруват.“