БНП Париба е най-добрата банка в сегмент „устойчиви финанси” според Euromoney

12 юли 2018 г. – БНП Париба получи приза „Най-добра банка 2018” на Euromoney в категорията за устойчиви финанси в класацията за изключителни постижения на престижното финансово издание.
С връчването на това отличие Euromoney акцентира върху значимите стъпки, с които БНП Париба оказва положително въздействие върху обществото.
Хелън Ейвъри, редактор в Euromoney, споделя: „БНП Париба се е посветила на устойчивите финанси по начин, който е без аналог в бранша. Банката спазва своите принципи дори с цената на отказ от сделки или излизане от неустойчиви бизнес сектори, а от друга страна създава нови инициативи за устойчиви финанси.”
В тази връзка Euromoney насочва вниманието върху решението на Групата да прекрати финансирането на шистов добив на нефт и газ, извличане на петрол от катранени пясъци, както и да прекрати инвестициите си в тютюневата индустрия. В края на 2017 г. БНП Париба пренасочи 155 млрд. евро към финансиране на проекти с пряк принос за постигане на устойчиво развитие, очертано в целите на ООН.
Жан-Лоран Бонафе, главен изпълнителен директор на БНП Париба, споделя: „За нас е признание да сме сред отличените от Euromoney в тяхната годишна класация за изключителни постижения. В БНП Париба поставяме устойчивите финанси в сърцевината на нашия бизнес модел. Убедени сме в решаващата роля на банките в процеса, който обединява личности, бизнес и инвеститори за насочване на ресурси към инициативи за преодоляване на основните обществени и екологични предизвикателства.
Бих желал да благодаря на нашите клиенти и партньори, които ни повериха своите проекти и ни стимулираха да предоставяме нови решения, съответстващи на търсенето на по-устойчиви модели. Благодаря и на нашите служители за усърдието, както и за това, че са основният двигател в ориентирането на банката към екологични и социални теми.”