Turkish Airlines с оперативна нетна печалба за първата половина на 2018 г. от 258 милиона долара

13 август 2018 г., София. Общият приход на Turkish Airlines се е увеличил значително през първата половина на годината – приблизително с 30% в сравнение със същия период на миналата година, достигайки 6 млрд. щатски долара. След отличните резултати, постигнати през 2017 г., авиокомпанията успя да повиши приходите си както от пътническата си дейност, така и от тази, касаеща товари. През първите шест месеца на 2018 г. нетната оперативна печалба на Turkish Airlines се е увеличила от 17 до 258 млн. щатски долара – значителен ръст, дължащ се на нарастващото търсене и достигнат въпреки покачващите се цени на горивата.

През първата половина на годината EBITDAR (приходи преди лихви, данъци, амортизация и наем), който се използва като индикатор за генериране на парични средства, възлиза на 1.28 млрд. долара. EBITDAR маржът съответно се е подобрил с 1,5 процентни пункта до 21,5%. Това е най-високата стойност на EBITDAR за първото полугодие, регистрирана от Turkish Airlines, която е една от най-печелившите авиокомпании в сектора.

Turkish Airlines продължава да се утвърждава като водеща световна авиокомпания с непрекъснато растяща мрежа от полети. В момента превозвачът извършва полети до общо 304 дестинации – 49 местни и 255 международни, най-новите сред които са Фрийтаун, Самарканд, Краснодар и Морони. Флотилията на Turkish Airlines, една от най-младите и най-модерните в света, към момента се състои от 325 самолета, включващи 215 тяснофюзелажни, 92 широкофюзелажни и 18 товарни. Инвестирайки в най-модерните и екосъобразни самолети от най-ново поколение, авиокомпанията има за цел да увеличи техния брой до 500 до 2023 г.

Стремящата се да стане един от най-големите въздушни превозвачи на товари в света, Turkish Cargo, оперира от Азия до Африка и от Европа до Латинска Америка. През първата половина на 2018 г. Turkish Cargo успя да увеличи количеството превозени товари с 28% спрямо същия период на миналата година, като така те достигнаха приблизително 660 хил. тона. Като резултат, ръст от 35% е отчетен и при приходите от тази дейност, а общата им стойност се равнява на 784 млн. щатски долара.

Въпреки силно конкурентната среда в глобален мащаб, икономическата и политическата несигурност в някои региони и тежките условия на работа, дължащи се на цените на горивата и колебанията на валутните курсове, Turkish Airlines и дъщерните ѝ дружества, където работят общо около 52 хил. служители, продължават да генерират успешни резултати и да демонстрират устройчив ръст.

За Turkish Airlines:
Основан през 1933 г. с флотилия от пет самолета, днес Turkish Airlines, член на Star Alliance, разполага с 325 пътнически и товарни самолета и полети до 304 дестинации по целия свят, от които 255 международни и 49 вътрешни линии.
Повече информация за Turkish Airlines може да намерите на официалния уебсайт на компанията www.turkishairlines.com или в социалните ѝ профили във Facebook, Twitter, YouTube, LinkedIn и Instagram.

За Star Alliance:
Star Alliance е основана през 1997 г. като първата изцяло международна асоциация за авиолинии, за да предложи достъп, признание и безпроблемно обслужване на всеки международен пътник. Редица награди, сред които „Air Transport World Market Leadership Award“ и „Best Airline Alliance“ от Business Traveller Magazine и от Skytrax, доказват, че асоциацията се приема добре на пазара. Членове на асоциацията са: Adria Airways, Aegean Airlines, Air Canada, Air China, Air India, Air New Zealand, ANA, Asiana Airlines, Austrian, Avianca, Avianca Brasil, Brussels Airlines, Copa Airlines, Croatia Airlines, EGYPTAIR, Ethiopian Airlines, EVA Air, LOT Polish Airlines, Lufthansa, Scandinavian Airlines, Shenzhen Airlines, Singapore Airlines, South African Airways, SWISS, TAP Portugal, Turkish Airlines, THAI и United. В момента мрежата на Star Alliance предлага над 18 800 ежедневни полета до 1317 летища в 193 страни. Повече информация за Star Alliance може да намерите на официалния уебсайт www.staralliance.com.