Решенията за климатизация на Samsung получават одобрение за финансиране по програмата за енергийна ефективност REECL

София – 17 август, 2018 – Редица решения за климатизация от Samsung Air Conditioner бяха включени в програмата за кредитиране на енергийната ефективност Residential Energy Efficiency Credit Line (REECL). Домакинствата, закупили някой от одобрените продукти, ще могат да кандидатстват за безвъзмездно финансиране в размер до 15% от стойността му.
Одобрените продукти на Samsung включват стайни климатици от серията Wind-Free с мощност 9 000 и 12 000 BTU, New Triangle 9 000 BTU, Boracay 9 000 и 12 000 BTU, термопомпи въздух-вода EHS Mono (5-16kW), EHS Split (4-16 kW), EHS TDM Plus (4,4-16kW), мултисплит системи (4-10 kW), както и термопомпената система вода-вода DVM S Water (22,4-84,0 kW).
Най-новите климатици на Samsung съчетават спестяването на електроенергия с цялостна грижа за околната среда, използвайки хладилен агент от ново поколение R32. Сред многобройните иновации на компанията e и 8-полюсният инверторен компресор, който достига максимални обороти по-бързо и работи по-равномерно от обикновените 4-полюсни инвертори. Сред най-търсените решения на Samsung се отличават климатиците Wind-Free, поддържащи комфортна температура в помещението без познатото усещане за студено течение. Предпочитан потребителски избор са и термопомпите EHS TDM Plus, които съчетават в един продукт идеалното решение за охлаждане или отопление на дома чрез вътрешно тяло на директно изпарение и воден кръг за битова гореща вода.
Програмата REECL e кредитен механизъм в размер на 20 милиона евро за финансиране на енергийната ефективност в жилищния сектор, разработен от Европейската комисия, Европейската банка за възстановяване и развитие и Министерството на енергетиката на Република България. Средствата се предоставят на утвърдени български търговски банки за отпускане на кредити за енергоспестяващи мерки в българските домове. Те включват: енергоефективни прозорци; изолация на стени, подове и покриви; ефективни печки и котли на биомаса; слънчеви нагреватели за вода; ефективни газови котли и газификационни системи; термопомпени климатични системи; интегрирани в сградата фотоволтаични системи; абoнатни станции и сградни инсталации; рекуперативни вентилационни системи и енергоефективни асансьори.
За стимулиране внедряването на енергоспестяващи мероприятия в дома е предвидено допълнително безвъзмездно финансиране в размер на 15% при осъществяване на допустими проекти в къщи, с едно и две самостоятелни жилища и до 15% за проекти в многофамилни жилищни сгради с над три самостоятелни жилища. Средствата се изплащат след завършване на монтажните работи и след проверка на тяхното изпълнение от независим консултант.
Кредити и безвъзмездна финансова помощ по Програмата REECL се предлагат на потенциалните кредитополучатели до 31 декември 2018 г.

###
За Samsung Electronics Co. Ltd.
Samsung Electronics Co. Ltd. вдъхновява света и оформя бъдещето с трансформиращи идеи и технологии, преобразявайки света на телевизорите, смартфоните, преносимите устройства, таблетите, дигиталните уреди, паметта, мрежовите системи и LED решенията. За да научите повече, моля, посетете нашия официален информационен сайт http://news.samsung.com.