X-Pert Multimedia Solutions разработи свой бранд решения за ТВ индустрията

X-Pert Multimedia Solutions обяви новото си портфолио от решения за телевизионната индустрия под собствения бранд X-Pert. Компанията, основана в края на 2016г. от водещите разработчици и мениджъри на Athensa, ще представи своя бранд на предстоящото изложение IBC2018, щанд 8.E02, което ще се проведе в периода 14 – 18 септември в гр. Амстердам, Холандия. Продуктовото портфолио включва X-Pert Playout, X-Pert Graphics, X-Pert Ingest, X-Pert, X-Pert Channel-in-a-Box, X-Pert Catalogue и X-Pert Studio.

“Изключително сме радостни да обявим своя собствен X-Pert бранд. През последната година концентрирахме усилията си върху разработването на гъвкави и скалируеми решения, които отговарят на най-новите технологични изисквания на телевизионната индустрия, – заяви Людмил Кушинов, главен изпълнителен директор на X-Pert Multimedia Solutions.”

По време на IBC2018 компанията ще представи:

– Самостоятелна версия на X-Pert Graphics, поддържаща NDI;
– Хардуерно видео енкодиране във формат HEVC и H.264 на базата на NVIDIA Quadro видеокарти, даващо възможност за 4K стрийминг от еднопроцесорна система с X-Pert Playout;
– Поддръжка на SCTE104 команди за вмъкване на реклами в X-Pert Playout SDI изходи;
– Автоматизация между X-Pert Playout и X-Pert Ingest за записване на излъченото видео съдържание;
– Поддръжка на последната генерация i7 Intel процесори.

През юни X-Pert Multimedia Solutions участва в най-голямото азиатско изложение за телевизионна индустрия BCA2018, провело се в Сингапур. Компанията, която е много добре позиционирана в Азия, представи някои от новите продукти и функционалности, включително възможността за монохромно излъчване, специално разработена за Тайланд.

Основните решения от продуктовото портфолио:

X-Pert Playout (XP)

X-Pert Playout (XP) е гъвкаво решение, което може да работи интегрирано или самостоятелно. Приложението дава възможност за напълно автоматизирано възпроизвеждане на съдържание, без да е необходима операторска намеса. Модулната му архитектура го прави подходящо не само за компании от телевизионната индустрия, но и за медийни професионалисти, които се нуждаят от безпроблемно автоматизирано възпроизвеждане на съдържание. Налично в UHD/HD/SD-SDI или IP стрийминг варианти, X-Pert Playout гарантира непрекъснатост на операциите 24 часа на ден, 7 дни в седмицата.

X-Pert Playout поддържа MPEG2, AVC/H.264, HDV и DV и дава възможност за мащабируема компресия. Решението идеално може да се прилага при предавания “на живо”, критични по отношение на времето. Поддържа GPI, RS232 и VDCP.

Възможностите за паралелен изход на X-Pert Playout (XP MPO) позволяват на телевизионните компании да използват паралелните изходи в различни комбинации, необходими за възпроизвеждането на съдържание. Например, възможно е UHD SDI, HD SDI, SD SDI възпроизвеждане (с рескалиране в реално време) и IP стрийминг или H.264 (MPEG-4) и MPEG-2 изход по едно и също време.

X-Pert Playout поддържа MPEG1/2/H.264, HDV и DV стрийминг от всяка платформа, възпроизвеждайки AVI, MPEG, WMV, Quick Time или MXF съдържание. Файлове от сървъри на други производители също се поддържат.

При предавания в реално време са възможни всякакви промени на програмата за излъчване, като приложението гарантира, че няма да има клипове в изчакване или заключени клипове. Всеки клип, който е в програмата за излъчване, освен този, който се възпроизвежда в момента, може да бъде съкратен, редактиран или да му бъде сменена позицията. Програмата може да бъде пренареденета и в процеса на възпроизвеждане, чрез команди като “отиди на следващия” или “прескочи”. Промените в реда на възпроизвеждане на клиповете се извършват без да се спира текущата сесия. Специално за предаванията “на живо” съществуват предефинираните настройки Live Show, които позволяват вкарването и/или изпълнението на различни събития или стриймване “на живо”.

Допълнителна информация може да бъде намерена на: https://x-pert.tv/products/xp.

X-Pert Graphics (XG)

X-Pert Graphics (XG) е решение за управление и създаване на графики, което, въпреки разнообразните функционалности, притежава изключително лесен потребителски интерфейс. Приложението позволява създаването на различни статични или динамични – вертикални, хоризонтални, многопластови и симултанни картини, аналогови и дигитални часовници, анимирани лога и др. и запазването им в проекти, които могат да се използват при директни предавания или като шаблони за последваща употреба. В допълнение, X-Pert Graphics притежава функцията Scheduler, която дава възможност да се използват обекти от предишни проекти в различно време.

X-Pert Graphics може да се използва като самостоятелно решение или да оперира на заден план, без работен интерфейс. Това позволява на всички обекти и действия да бъдат управлявани от друг софтуер, който изпраща своите скрипт команди чрез мрежов протокол.

X-Pert Graphics може да работи синхронизирано с X-Pert Playout. Това позволява на обектите в X-Pert Graphics да бъдат започнати, променяни или спрени чрез използване на X-Pert Playout. Постига се чрез въвеждане на X-Pert Graphics в мрежов режим и поставяне на контролни елементи в програмата за излъчвне в X-Pert Playout. Метаданни като имена на артисти и албуми могат да бъдат вмъквани автоматично с предефинирани правила и в предефинирани обекти, което прави възможно пълното автоматизиране на музикалните канали.

X-Pert Graphics притежава мощни инструменти за създаване на проекти и контрол върху графиките по време на излъчването “на живо”. Решението дава възможност за:

– Добавяне на основни ефекти към текста като сянка, очертания, смяна на цвета и прозрачността;
– Определяне на изгледа на обектите: определяне на входяща и изходяща преливка, промяна на позиция и размер;
– Добавяне на статичен или динамичен хоризонтален или вертикален текст;
– Прибавяне на лого, снимки или анимации, като е осигурена поддръжка на разнообразни формати на изображения;
– Възпроизвеждане на обектите еднократно или циклично;
– Планиране на обектите на дневна, седмична или друга база;
– Без ограничение при използването на нива на графики;
– Използване на обикновени макроси за автоматизиране на възпроизвеждането на метаданни директно от програмата за излъчване;
– Визуализиране на данните от външните доставчици на данни, като TXT, XML и HTML файлове, ODBC, време, RSS, системи за предупреждение;
– Създаване на анимириани обекти, прибавяне на банери, чат обекти/линии и др.;
– Използване на видео обекти в проекта. Можете да отваряте и използвате видео клипове във вашия X-Pert Graphics проект или директно да възпроизвеждате “на живо”.

Допълнителна информация може да бъде намерена на: https://x-pert.tv/products/xg.

X-Pert Ingest (XI)

X-Pert Ingest (XI) дава възможност няколко канала с HD или SD съдържание да бъдат записвани от HD/SD SDI сигнали, аналогови източници и MPEG стриймове. Четири видео източника могат да бъдат гледани на един екран и контролирани чрез опростен потребителски интерфейс. Нивата на звука могат да бъдат следени по отношение на сила и пикове и настройвани при нужда.

Чрез X-Pert Ingest съдържанието може да бъде излъчено по време на записването на сигнала. X-Pert Ingest дава възможност за импортиране на списъци за записване от други системи за пренос, поддръжка на CEA-608/708 и автоматизирано VTR контролиране чрез RS-422.

Функционалности:

– Четири независими канала на един сървър*;
– Планирано прихващане на сателитни фийдове чрез автоматизирано превключане на каналите;
– Поддръжка на метаданни (създаване на TCI, MTD файлове с всеки запис);
– Разделяне на файлове в зависимост от продължителността;
– Запис на мултиканално аудио;
– Възможност за контролиране от външни приложения (API);
– Всичките 4 източника на един екран;
– Oпростен потребителски интерфейс;
– Възможност за прибавяне на метаданни (маркери за позиция, бележки и др.);
– Измерване на височината и пиковете на звука с цел по-прецизно настройване на нивото на звука;
– Автоматизиран RS-422 VTR;
– Възможност за импортиране на списъци за запис от други системи;
– Поддръжка на EIA-608/708 стандарти.

*Броят на каналите зависи от използваната компресия и хардуерната конфигурация на сървъра.

Допълнителна информация може да бъде намерена на: https://x-pert.tv/products/xi.

###

За X-Pert Multimedia Solutions

X-Pert Multimedia Solutions (www.x-pert.tv) е българска компания, разработчик на софтуерни решения за телевизионната индустрия, основана в края на 2016г. Продуктовото портфолио на компанията включва UHD/HD/SD-SDI и IP решения за стрийминг, резервирано излъчване, паралелно възпроизвеждане, отдалечен контрол и мониторинг, автоматично вмъкване на рекламни блокове и др., характеризиращи се с гъвкавост, скалируемост и възможности за бързо и лесно обновяване спрямо последните технологични тенденции. Продуктите поддържат Nvidia Quadro хардуерен H264 и NVEC стрийминг, NDI, RTMP и други IP протоколи.

За повече информация:

Майя Бойчева-Манолчева
Консултант “Маркетинг и връзки с обществеността”
X-Pert Multimedia Solutions
Моб. тел. 0887538413
E-mail: maya.boycheva@x-pert.tv
www.x-pert.tv
Twitter: https://twitter.com/xpert_tv
Linkedin: https://www.linkedin.com/company/x-pert/
Facebook: @xperttv