TAD GROUP, първата в България специализирана компания за предоставяне на глобални решения за кибер сигурност и защита на информацията, подкрепя „Πapижĸия призив зa дoвepиe и cигypнocт в ĸибep пpocтpaнcтвoтo”. Компанията, с централа в Нюпорт Бийч, Калифорния, бе сред първите подкрепили и подписали декларацията във френската столицата.

На 12-ти ноември, по време на Форума за управление на Интернет (IGF) на ЮНЕСКО, френският президент Емануел Макрон стартира инициатива за по-голяма сигурност в интернет. Новият документ има за цел дa peгyлиpa интepнeт и дa ce бopи c ĸибep зaплaxи, oнлaйн цeнзypa и реч на омразата.

Декларацията, която е подписана от повече от 50 страни, 90 организации и университети, и 130 компании, има за цел да намалява и предотвратява кибер атаките, и да засили интернет сигурността. Инициативата няма правомощия да наказва кибер престъпления, а по-скоро е символ на необходимостта от дипломация и сътрудничество на страните и организациите в онлайн пространството, където е трудно да се наложат комплексни глобални закони.

“Участието на TAD GROUP в Парижкия призив е сигнализация за нашия ясен ангажимент за борба със злонамерени кибер атаки на глобално ниво“, сподели Иван Тодоров, изпълнителен директор на TAD GROUP за България.

Документът позволява на всички заинтересовани страни да сигнализират за партньорство помежду си за постигане на целите на декларацията:

o Предотвратяване и по-бързо възстановяване от злонамерени кибер дейности;
o Защита на общата достъпност и интегритета на интернет;
o Съдействие за предотвратяване на злоумишлени намеси в политическите изборни процеси;
o Съвместна работа срещу кражба на интелектуална собственост чрез употреба на ICT (информационни и комуникационни технологии);
o Предотвратяване на разпространението на злонамерени инструменти и техники;
o Увеличаване на сигурността на ICT продуктите и услугите, както и на кибер хигиената;
o Прилагането на мерки, за да се предотврати hack-back (обратна атака);
o Съвместна дейност за укрепване на съответните международни норми.

TAD GROUP е член на платформата за международно сътрудничество на водещи технологични компании в областта на кибер сигурността Cybersecurity Tech Accord. Чрез присъединяването си към нея, компаниите се ангажират да защитават своите клиенти и потребители, като им помагат в превенцията от злонамерени атаки, както и да си сътрудничат в различни инициативи, които подобряват сигурността, стабилността и гъвкавостта на кибер пространството.

Едно от последните действия, които Cybersecurity Tech Accord предприе, бе успорване на решението на Международната интернет организация за имена и адреси (ICANN) за ограничаване на достъпа до WHOIS информация в следствие на новия регламент за защита на личните данни (GDPR). Докато ICANN е в ускорен процес на разработване на нови политики, въпросът за достъпа до базата от данни остава неразгледан. Това забавяне затруднява способността на специалистите да защитават крайните интернет потребители и клиенти от кибер заплахи. Ето защо, макар компаниите членки на сдружението да приветстват решението за разработване на рамка за акредитация и достъп, те също така апелират и за незабавно предприемане на действия.