750 ученици излизат на сцената на зала 1 на НДК за празника на 55 СУ „П.Каравелов“

Автор: Иван Върбанов

Над 750 ученици ще бъдат на сцената на зала 1 на НДК, за да се включат в празничния концерт-спектакъл, посветен на 140-годишнината на 55 СУ „Петко Каравелов“. Събитието ще се състои на 21.03.2019 г. от 18:30 ч.

Сред официалните гости са: Вицепрезидентът на Република България – г-жа Илияна Йотова, Омбудсманът – г-жа Мая Манолова, зам.-министърът на образованието и науката – г-жа Таня Михайлова, началникът на РИО София-град г-жа Ваня Кастрева.

Столичното 55 СУ „Петко Каравелов“ е връстник на Търновската конституция, а патронът на школото е един от създателите й.

„Училището ни е създадено през далечната 1879 година и ние сме много горди с този факт. За съжаление архивите, които пазят спомена за началото, са изгорели. Все пак ние пазим историята си, а тя започва с осъществената идея на един родолюбив българин от с. Дървеница, който преди 140 години решава да дари имота си за сграда на школо. Мястото е същото, където днес са разположени двата модерни корпуса на едно от най-динамично променящите си съвременни училища в столицата“, разказва директорът на 55 СУ „П. Каравелов“ – г-жа Таня Иванчева.

„Горда съм с резултатите на нашите възпитаници, които доказват професионализма на моя екип. Качеството на образованието е изключително важно. С радост мога да отбележа факта, че ние сме сред най-големите и предпочитани училища в София. Нашите възпитаници са над 1200, обучавани от повече от 100 преподаватели. 55 СУ „П.Каравелов“ е домакин на редица международни образователни форуми. Последният се проведе в началото на месец март т.г., с участници от Литва, Латвия, Естония, Исландия, Норвегия.“

Директорът на 55 СУ „П.Каравелов“ – Таня Иванчева, е представител на най-младото поколение успешни мениджъри в сферата на образованието, с над 20 години стаж. Тя е докторант в катедра „Публична администрация“ на СУ „Св. Климент Охридски“, магистър по специалност „Образователен мениджмънт“ и носител на III степен ПКС (професионална квалификационна степен).

Като израз на признание към приноса й за професионалното развитие на професията, лично ректорът на Университета по педагогика във Варшава (Полша) – Мирослав Гривински, отправя покана към Таня Иванчева да бъде гост по време на програма за обмяна на опит, която разработва специални мерки и въвежда нови иновативни образователни методи на обучение. „Най-много бях респектирана от желанието на нашите колеги да провеждат специална линия на обучение на учениците, които да ги доближават до реалния живот. Стремежът е обучението да включва дисциплини и практики, които да създадат у децата полезни умения и навици в различни области, редом с теоретичните знания по останалите дисциплини“, обяснява директор Иванчева.

Тържественият концерт, на 21 март в зала 1 на НДК, се очаква да премине при препълнена зала. Освен разнообразната програма сред изненадите ще бъде и големият финал, по времето на който всички 4, 000 зрители в злата – ученици, учители, родители, ще станат на крака, за да аплодират изпълнението на „Хубава си, моя горо“ – любимата песен на Петко Каравелов, по текст на Любен Каравелов и музика на композитора Георги Горанов.