Киберсигурността е основен приоритет за бизнеса в световен мащаб

12 април 2019 г., гр. София – Тази година кибер рискът се нарежда на второ място сред бизнес рисковете, непосредствено след прекъсването на бизнес дейността, за която е и основна причина. Това беше главна тема на форума Cyber Exposure, организиран от Алианц България и Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК). Събитието се проведе като продължение на резултатите от изследването Алианц Риск Барометър 2019, които показват, че кибер заплахите застрашават все повече индустрии в световен мащаб, като най-засегнати са производствения сектор (24%), финансовия (19%) и ИТ бранша (17%), както и сектора на услугите (8%).

Специален гост на Cyber Exposure Forum беше д-р Ралф Шнайдер, Главен директор Информационни технологии на Алианц Груп, който е изявен специалист в сферата на ИТ и кибербезопасността – той заема редица ръководни позиции в световни организации като Cyber Security Sharing & Analytics e.V. (CSSA), Deutsche Cyber Sicherheitsorganisation (DCSO) и Digital Society Institute (DSI). Д-р Шнайдер представи значението на цялостния процес за защита от заплахи – от добро познание на ИТ процесите в компанията, през установяване на потенциални кибер рискове до процес на възстановяване и извличане на ноу-хау от ситуацията.

„С напредването на технологиите се разкриват и хиляди нови възможности, които крият своите заплахи. Добрата самооценка е в основата на киберсигурността. Но ако хакери решат да атакуват дадена компания, в някакъв момент те със сигурност ще намерят начин да го направят – коментира д-р Ралф Шнайдер, Главен информационен директор на Алианц Груп. – Затова е важно да познаваме добре вътрешните си процеси и ИТ структури, както и да си осигурим надеждни партньори в борбата срещу кибер атаките.“

Участници във форума бяха още Йоанис Коцианос, Главен директор Подписваческа дейност на Алианц България, Атанас Алексиев, Мениджър Пазари за Австрия и Източна Европа на Allianz Global Corporate & Specialty SE, Джонатан Гладуиш, Главен изпълнителен директор на 60K, и Христо Христов, Съдружник в ДИА Консулт. Експертите дискутираха възможните решения за подкрепа на бизнеса в контекста на нарастващия кибер риск, сред които е и застраховката срещу кибер атаки, предлагана от Алианц.

* Източник на посочените данни в прессъобщението: Алианц Риск Барометър 2019 – проучване на Allianz Global Corporate & Specialty SE.