На 11 април 2019 г., след получаване на разрешение от Федералната служба по екологичен, технологичен и атомен надзор на Русия – „Ростехнадзор“, на площадката на Нововоронежката АЕЦ 2 започна етапът на енергийно пускане на иновативния Втори енергоблок от поколение „три плюс“ с реактор ВВЕР-1200. Централата е филиал на „Концерн Росенергоатом“, част от електроенергийното подразделение на „Росатом“ с генерален проектант – „Атоменергопроект“ и с основен изпълнител – инженерното подразделение на „Росатом“ – АСЕ.
Както съобщи директорът на Нововоронежката АЕЦ Владимир Поваров, получаването на разрешение от „Ростехнадзор“ означава, че всички дейности, предвидени за етапа на физическото стартиране, са изпълнени в пълен обем. „Реалните стойности на неутронно-физическите характеристики на активната зона на реактора съответстват на проектите и може да се премине към следващия етап на енергийното пускане“, отбеляза той.
Етапът на енергийно пускане предвижда комплекс от дейности по постепенно увеличаване на мощността на реактора от 1% до 35-40%. Това ниво на мощност осигурява възможност за включване на турбогенератора в мрежата и да започне генерирането на електроенергия, което е планирано за следващия месец.
Следва продължителен етап на постепенно усвояване на мощности от 40% до 100%. Въвеждането в експлоатация на Втори енергоблок на Нововоронежката АЕЦ 2 се планира да завърши до края на 2019 г.