От началото на 2019 година, в медиите постоянно се появяват публикации на тема очаквания спад на туристите за лято 2019 година. Тъй като по-голяма част от тези публикации бяха непълни или отразяваха мнения само на част от бранша, ние решихме да направим задълбочено проучване, което да покаже как реално седят нещата с наближаване на летния сезон. Допитахме се до собственици на различни типове обекти за настаняване (самостоятелни вили, къщи за гости, големи хотели и ваканционни апартаменти).
Е, оказа се че очакванията за спад са оправдани, като за съжаление, в някои сфери те могат да достигнат и до 50%. Логичния въпрос, който зададохме на собствениците е дали усещат подкрепа от държавата, с цел намаляване на загубите и отваряне на нови пазари. Над 90% от тях отговориха, че подобна подкрепа не са усетили, както сега така и в минали години. Механизмите, които упражнява държавата имат по-скоро рестриктивен, а не стимулиращ туризма характер:
– Повишаване на изискванията за категоризация на ваканционен обект;
– Повишаване на контрола свързан с отчитане на реализираните нощувки;
– Изисквания за прекатегоризация на вече регистрирани обекти;
– Регулации, регулации и пак регулации. А защо вместо това, не се улесни издаването на виза за руски граждани?
До какво води всичко това?
– Затваряне на места за почивка – собствениците на малки обекти, предпочитат да преустановят дейност, тъй като покриването на изискванията води след себе си не малки разходи;
– Опити за увеличаване на цените, което автоматично прави съседни на нас държави по-атрактивни и желани;
– Взимане на заеми и кредити с цел покриване на изискванията и надежда за по-добри години.
Какво правят някои хотелиери в настоящите условия. Те интегрират повече удобства и увеличават набора на услуги, без това да влияе на цената. Сред добрите примери са организиране на дневни събития без нощувка, увеличаване на периода за ранни записвания с намаление, подобряване на условията с нови услуги и зони за отдих. Пълна информация за материала можете да откриете на BgVakancia.com.