Карлсберг България  инвестира 5 млн. лева в завода на „Пиринско“ в Благоевград

Благоевград, 22 май 2015 г., – На територията на пивоварна „Пиринско“ в Благоевград стартира изграждането на най-модерната и иновативна технология в пречистването на отпадните води от производството, която съвременните европейски пивоварни прилагат. Пет милиона лева е инвестицията в „Пиринско“ в Благоевград и е най-голямата планирана инвестиция на „Карлсберг България“ в пивоварната за 2015 година.

Новата функционалност в оперативния процес ще включва няколко стъпки, като нововъведението е анаеробен биологичен реактор, наречен BIPAQ IC реактор за вътрешно пречистване на водите. Анаеробният реактор осигурява пречистването на отпадните води на завода и е част от дългосрочните инвестиции на „Карлсберг България“, които имат за цел да сведат замърсяването от производствения процес до минимум. Тези води ще повишат капацитета на пречиствателната станция на пивоварната.

„Направените от нас инвестиции са продължение на нашите дългогодишни планове да се развиваме и да подобряваме производствените си мощности, в отговор на високите очаквания на нашите клиенти и потребители“, коментира начинанието Иванка Перич, производствен мениджър на компанията.

„Карлсберг България“ и пивоварна „Пиринско“ следват зелената линия в своето производство и се доказват като екологично ориентиран фактор в своя домашен регион – една тенденция, в която няма да спрем да инвестираме“, продължава тя.

Новото съоръжение ще започне пълноценно да функционира в края на летния сезон.

„Пиринско“ и „Шуменско“ са най-бързо развиващите се бирени марки (сред седемте най-силни) в общия пазар на бира у нас от началото на годината до момента, сравнено със същия период на изминалата година, според данни на агенция A/S Nielsen. „Пиринско“ е увеличило с 13% обема на продажбите си за този период. В същото време, „Карлсберг България“ пък е най-бързо развиващата се компания на бирения пазар. Данните на агенцията показват, че „Карлсберг България“ постигна 10% ръст на обемите, когато целият бирен пазар е в застой.