НОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ: ЕДНОВРЕМЕННО ВЪЛНУВАЩИ И ПЛАШЕЩИ

София, 25 май 2016 г. – Не може да се отрече, че технологията може да ни очарова с невероятни преживявания – виртуална реалност, автономни автомобили, умни хладилници, но проучване на Samsung Electronics показва, че бързият темп на развитие на технологиите прави трудно за европейците да останат в крак с постоянно променящия се технологичен език. Новото проучване от Samsung Европа показва, че докато интересът към новите технологии расте, индустрията се изправя пред растящия риск потребителите да се объркат с технологичната терминология.

Българите приемат дигиталната революция по-добре, откогато и да било. 61% от хората, са споделили, че използват технологии много повече в сравнение с преди две години, а 16% признават, че не могат да живеят без нея. Почти половината от анкетираните в България се интересуват от последните иновации като облака или „Интернет на нещата“, но дори повече (67%) признават, че често се преструват, че знаят какво означава даден технологичен термин.

Почти една трета от българите (28%) са споделили, че объркващата терминология им пречи да използват пълноценно даден продукт; 59% притежават поне един технологичен продукт, който е по-напредничав, отколкото е необходимо и 13.2% чувстват, че изостават от най-новите технологии.

Марина Рачева, маркетинг мениджър на Samsung България, каза: „Нашето проучване показва, че терминологията, която се използва в съвременните технологии може да се превърне в бариера за някои потребители. В глобален аспект Samsung взема мерки, за да се справи с този проблем, включително да опростим езика, който използваме и да осигурим на 400 000 младежи обучение по дигитални умения. Само за България през 2015 г. над 560 ученици, студенти и учители са минали през различни обучения за подобряване на дигиталните умения като част от нашите програми за корпоративна социална отговорност. Въпреки това, ние вярваме, че проблемът с терминологията е сериозен проблем за цялата индустрията, който може да попречи на технологичния прогрес, ако не се разреши.

С развитието на мобилните, дигитални и телевизионни технологии, нашата индустрия трябва да помисли как да направи ползите от технологиите достъпни за всички и да помогне на тези, които не се чувстват сигурни за новите концепции като „Интернет на нещата“. Важно е всички потребителите да са добре информирани, което е и основната причина да правим значителни инвестиции в създаването на продукти, които са наистина „умни“ – лесни за употреба, надеждни, сигурни и лесни за разбиране. Ние също осигуряваме първокласна поддържа, както онлайн, така и на място в търговските обекти.“

Проучването е поръчано от Samsung Electronics Европа и в него са участвали 10 000 европейци от 18 страни, включително и България. То има за цел да изследва как се променя нашата връзка с технологиите. В резултат от проучването, Samsung Европа е създала много практичен речник „The Plain Tech Guide“, за да обясни значението на най-новите термини и как те ни помагат в нашето всекидневие.

За да е сигурна, че бъдещото поколение се чувства комфортно с новите технологии, Samsung си сътрудничи с училища и университети, за да улесни обучението по дигитални умения, чрез две свой програми: Smart Classrooms и Tech Institutes. Целта на Samsung е директно да достигне 400 000 млади хора в Европа до 2020 година, което е част и от инициативата на Европейската комисия Grand Coalition for Digital Jobs. До момента Samsung е изградила над 600 умни класни стаи, 48 технологични института и е влязла в контакт с над 100 000 младежа. Samsung вече започва да вижда позитивния ефект от своите усилия – 1 от 4 студента в дигиталните академии на Samsung усвоява нужните знания за по-горното ниво преди да е изтекло текущото*.

Българите обичат да използват емоджи
Докато технологичният език се развива, начинът, по който хората избират да се изразяват с помощта на изображения също се променя. Емоджите се възприемат като нов световен език, но проучването на Samsung показва, че много хора се затрудняват да разберат тяхното значение и кога трябва да ги използват. В Европа, румънците са най-малко запознати с тях – 27% са се престрували, че знаят повече за емоджите. Веднага след тях е Италия с 26%. От друга страна, в България само 1 на 20 (5%) си признава, че преувеличава познанията си, свързани с емоджите.

Най-полезните приложения
Проучването също разглежда приложенията, които европейците намират за най-полезни. Приложенията свързани с превод са имали най-голямо въздействие върху българите и са направили живота им по-лесен – според 72% от анкетираните. След тях се нареждат приложенията с прогноза за времето и за камерата на смартфона (по 67.7% всяко) и приложенията свързани с местоположение и карти (69.4%).

Марина Рачева, маркетинг мениджър на Samsung България, каза: „Въпреки негативните прогнози, че новите устройства ще отблъснат потребителите, за нас е обнадеждаващо да видим, че европейците приемат технологиите по-добре от всякога. Важно постижение е, че 40% от хората се интересуват от най-новите иновации като Galaxy S7 и Galaxy S7 edge и ние знаем от нашите продажби, че милиони европейци са приели предизвикателството да „преоткрият възможностите на телефона“. Ние се стремим да създаваме продукти, които са желани, надеждни и лесни за употреба. Резултатите от проучването ни служат като напомняне, че никога не трябва да допускаме сложният технологичен език да застава на пътя на полезните иновации и прогреса.“