Д-р Валентин Лачев: От 3 години се замразяват и яйцеклетки

36 години след раждането на първото “бебе в епруветка”, безплодието продължава да бъде реален проблем за милиони двойки по света. Според актуални международни статистически данни то засяга почти 20% от младите хора. Ето какво сподели по темата д-р Валентин Лачев, акушер-гинеколог, ендокринолог в АГ Болница “Св. Лазар” – имейл: st.lazar-hospital.com, тел. 02 962 2005.

– Д-р Лачев, кои са методите за асистирана репродукция?
– На първо място, най-достъпният метод, това е вътрематочната инсеминация. Обработваме сперматозоидите на партньора и след това вкарваме най-добрите, най-подвижните директно в матката. Разчитаме, че от страна на жената няма никакви проблеми, тя има нормална овулация и проходими маточни тръби. Този метод има приложение, когато става дума за леки отклонения в спермата на партньора или когато има някаква имунологична несъвместимост на ниво цервикален канал, т.нар. враждебна слуз. Както и когато има спермоантитела, които имобилизират сперматозоидите и не им дават възможност да се движат нормално.

Вторият метод на ин витро оплождане е класическото ин витро оплождане, при което стимулираме овариалната функция на жената с цел да извадим по-голям брой яйцеклетки, а сперматозоидите ги обработваме по същия начин. В случая обаче оплождаме яйцеклетките навън. След това оплодените яйцеклетки започват да се делят – те се наричат ембриони. Правим ембриотрансфер на третия или петия ден, когато имаме т.нар. бластоцисти. Това са различни етапи от развитието на ембрионите. Тази методика се прилага, когато жената има проблем с маточните тръби – оперативно отстранени, възпалително променени и т.н.

И най-новата, тя вече не е нова, защото повече от 15 години се прилага, е т.нар. икси методика. Тя се въведе с цел да се реши проблемът с т.нар. мъжки фактор, с мъжкия стерилитет, при мъже, които имат много тежки отклонения в спермограмата или единични сперматозоиди.

Дори при мъже, които нямат сперматозоиди, е възможно да се направи биопсия на тестиса и да се вземат незрели форми, сперматиди, които след това със специален микроманипулатор се инжектират в яйцеклетките и също може да се получат ембриони и забременяване.

– Кога се използва замразяване на яйцеклетки? Замразяването не променя ли техните качества?
– Отдавна се замразяват сперматозоиди, от 6-7 години се замразяват ембриони, а отскоро, от 2-3 години, се замразяват и яйцеклетки. Извършва се т.нар. метод на витрификация. Това е криопрезервация, която дава възможност да получим много качествено замразени ембриони, а в последно време и яйцеклетки. Донорството на яйцеклетки и сперматозоиди трябва да се поощрява предвид повишаващата се възраст на нашето население. Все повече жени искат да родят във висока репродуктивна възраст, след 35 години, когато шансът да забременеят рязко започва да намалява и това прави особено важно донорството.

– Практикува ли се в България сурогатно майчинство?
– Практикува се, но не е законово уредено. Казвам законово, защото и сега жената, която ражда детето, независимо че генетичният материал не е неин, юридически се води майка на детето. Това създава проблеми. Иначе по принцип извършването на трансплантация на ембриони в сурогатни майки не е забранено и медицински е обосновано. Просто трябва да бъде законово уредено.

– Има ли държавна политика в областта на асистираната репродукция?
– Да, ние работим с “Център за асистирана репродукция” от момента на неговото създаване от 2009 г. Центърът заплаща общо три ин витро процедури за жени до 43 години.