DREAMUP – обучение чрез изкуство: тригодишна международна програма 2015 – 2018

20 октомври 2016 г. – Фондация БНП Париба България и Международният женски клуб организират изложба с творби на деца, участващи в DreamUP – международната програма на Фондация БНП Париба (Франция) за обучение чрез изкуство. Изложбата представя работата на децата от Центъра от семеен тип в с. Дрен и Центъра за социална интеграция АГАПЕДИЯ. Творбите, изложени в салона на БНП Париба на бул. Цар Освободител 2 в София, са създадени през първата година на програмата. Като специални гости на откриването на изложбата присъстваха децата от двете институции и техните преподаватели по рисуване, керамика и танци.
Началото на международна програма DreamUP за обучение чрез изкуство е поставено през 2015 г. от Фондация БНП Париба (Франция) и достига до 30,000 деца и юноши в неравностойно социално положение в 26 страни, една от които е България. Програмата е с продължителност 3 години и цели да насърчава и развива индивидуалния талант на всяко дете.
“Фондация БНП Париба се стреми да осигурява подкрепа за всеки проект в продължение на най-малко 3 години. Ние вярваме, че корпоративната филантропия трябва да има дългосрочен подход. За опознаването с организациите, намирането на правилните идеи и създаване на необходимите процедури е необходимо време. Считаме, че този дългосрочен подход е залог за реално партньорство.”, сподели Жан Жак Горон, изпълнителен директор на Фондация БНП Париба (Франция).
В България за партньор по програмата DreamUp е избран Международния женски клуб.
През първата година 36 български деца на възраст 4-16 години от 3 социални институции участваха в редовни занимания по рисуване, керамика и танци. През втората година ще бъдат включени и театрални занимания, за да се поддържа и стимулира мотивацията на децата с разнообразни творческите дейности.
Целта на програмата е да позволи на децата чрез занимания с различни творчески дейности да се научат да се изразяват свободно като по този начин ще разширяват познанието за себе си и околните. Заниманията през първата година от проекта ги насърчават да използват и развиват своята креативност и въображение.
Освен придобитите нови умения децата имат чудесна възможност да се изявяват пред публика, участвайки във фестивали и дейности като годишния благотворителен базар, организиран от Международния женски клуб и фестивала „Различни, но равни“, проведен под патронажа на Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община.
Ханс Бруке, Управител и Член на управителния борд на Фондация БНП Париба България, подчертава: “Заниманията с творчески дейности дават възможност на децата и юношите да открият своите способности. Това е отличен начин да им помогнем да открият смисъл в света около тях и да намерят мястото си в него. Участието в театрални представления например им дава шанс да се изправят пред публика, както и опит от съвместна работа по общ проект, за успеха на който се изисква и лично участие, и уважение към другите. Изкуството е прекрасно средство за личностното развитие на младите хора.”
Мария Илиева, координатор на програмата DREAMUP за България в МЖК-София, сподели: “Програмата DREAMUP предоставя уникална възможност за децата от социалните институции да имат еднакъв достъп до разнообразие от дейности в областта на изкуството и да се насладят на своите постижения като връстниците им, живеещи в семейна среда. Сред децата, участващи в DREAMUP България се наблюдава положителна промяна, особено в желанието им да се изявят на сцена и да представят това, което са научили досега.”
Творбите от изложбата ще се продават по време на Годишния благотворителен базар, организиран от Международния женски клуб на 4 декември 2016 г. в Интер Експо и Конгресен център на бул. „Цариградско шосе“ 147. Събраните средства ще бъдат използвани за закупуване на велосипеди за децата от Центъра от семеен тип в с. Дрен.