Коледна фентъзи-изложба от 21 до 23 декември на картини по произведения на Хърбърт Уелс

Клуб „Иван Ефремов“ и галерия „ЛИК“ представят коледна фентъзи-изложба „Машината на времето и шахматният крал“ на художника Роман Гуманюк по произведения на Хърбърт Уелс, откриването е на 21 декември от 18:30 ч. на адрес София, ул. „Лайош Кошут“ № 37. Поводът е 150-годишнината от рождението на великия писател. Изложбата е ситуирана в галерия „ЛИК“ и ще продължи до 23 декември включително.

На 21 септември тази година светът отбеляза 150-годишнината от рождението на един от най-големите писатели фантасти на всички времена и народи – Хърбърт Уелс. У нас по инициатива на Интегрален клуб по фантастика, евристика и прогностика „Иван Ефремов“ годишнината беше отбелязана със специална тема в рамките на националния конвент за фантастика „Булгакон“. А сега клубът представя пред софийската публика изложбата на художника Роман Гуманюк „Машината на времето и шахматният крал“, която е посветена на творчеството на Хърбърт Уелс и със сигурност ще бъде прекрасен коледен подарък за ценителите на фантастичното изкуство.

На зрителя е предложен необичаен подход към темата. Художникът е комбинирал в една експозиция творбите си по мотиви от произведения на Хърбърт Уелс и картини от своята „Шахматна серия“. Резултатът е интересна и зрелищна комбинация, където на коварните марсианци се противопоставят шахматните фигури, оживяващи като герои в сражението. „Войната на световете“ на Уелс се прехвърля на шахматното поле. И само благодарение на Уелсовата „Машина на времето“ в решителната битка могат да вземат участие гордият крал и неговият благороден рицар от Средновековието, древният воин от антични времена и войниците от началото на ХХ век.

Роман Гуманюк е роден през 1985 година. Той е професионален художник. До момента има 26 самостоятелни изложби. Творбите му са представени в музеите и галериите на Украйна, Беларус, Казахстан, Киргизстан, България, Франция, САЩ, Италия. Авторът е участник на VI Биенале на съвременното изкуство във Флоренция. Неговият персонален изложбен проект „Светлините на Припят или Сенките на Чернобил“ е широко известен на публиката и е представен в 5 държави, включително България.

Художникът работи в различни жанрове и техники. Частни колекционери и ценители на изобразителното изкуство от различни държави по света притежават негови творби в своите колекции.

Сайтове с репродукции на картините на художника: www.gumanyuk.com, www.chernobylshadows.com